Jaarstukken 2019

Sociaal domein

Thema Zorg en leefstijl

Realisatie van het beleid

Beleidsdoelstellingen Realisatie 2019
 
Zorg en leefstijl

Ontwikkeling Zorglandschap
In 2019 is een brede heroriëntatie uitgevoerd op het lokale zorglandschap. Onderdeel hiervan was een breed participatietraject met inwoners, cliënten en professionals. Mede op basis van dit participatietraject is een koersdocument opgesteld. Het koersdocument is in december door de gemeenteraad vastgesteld. Deze heroriëntatie was nog groter en ingrijpender dan vooraf was voorzien. De versterking van de sub regionale samenwerking, de aanbesteding op basis van lumpsum (of populatiebekostiging) en de vorming van een gemeentelijk Verbindingsteam zijn de belangrijkste elementen.  

Pilot bemoeizorg en versterking lokale regie
In 2019 is gestart met de pilot bemoeizorg. Vanuit de pilot heeft de gemeente meer inzicht gekregen in complexe casuïstiek en wordt de regie beter belegd. De pilot bemoeizorg heeft inmiddels een vaste structuur en gaat verder onder de naam zorgteam. Daarnaast wordt in 2020 een gemeentelijk verbindingsteam opgericht waarin de gemeentelijke regie en sturing op de zorg en ondersteuning een vaste plek krijgt.

Samenwerking Tom in de Buurt
Door een aangescherpte sturing op het contract van Tom in de buurt is het aanbod van Tom in de buurt meer passend geworden voor onze inwoners. Hierdoor was het minder vaak nodig om een PGB voor begeleiding te verstrekken. De uitgaven voor de PGB’s zijn hierdoor verminderd. Daarnaast viel de verwachte stijging aan uitgaven door de komst van het abonnementstarief mee en hebben we geen extra maatregelen hoeven nemen.

De Wmo uitvoering en Tom in de buurt hebben samen gekeken naar aanvragen voor begeleiding van inwoners om een beter beeld van de behoefte aan ondersteuning te verkrijgen. Tom in de buurt levert hierdoor een passender aanbod aan begeleiding. Bij PGB’s is er meer gestuurd op het leveren van zorg volgens een persoonlijk zorgplan en op het realiseren van doelen.

Waar mogelijk is de zorg dichtbij de inwoner georganiseerd. Om dit te realiseren zijn er vanuit Tom in de buurt  nieuwe initiatieven gekomen, denk aan KNUS en een OntmoetingsCentrum dementie (OCD) in Nieuwkoop. In situaties waar zorg dichtbij niet mogelijk is wordt gezorgd voor een passend alternatief inclusief vervoer.  

Preventieaanpak
Er is veel geïnvesteerd in samenwerking en signalering zodat problemen zo vroeg mogelijk en zo licht mogelijk kunnen worden aangepakt. Daarnaast is gestart met het schrijven van nieuw lokaal gezondheidsbeleid waarin veel aandacht is voor preventie. In 2020 wordt het onderdeel preventie en welzijn uit het Koersdocument Zorglandschap uitgewerkt.

Jeugdhulp

Inkoop jeugdhulp
Met het vaststellen van het koersdocument is gekozen voor het starten van een inkooptraject voor vrijwillige jeugdhulp, gebaseerd op een integrale opdracht op basis van populatiebekostiging. Dit biedt naar verwachting meer mogelijkheid tot transformatie van de jeugdhulp en tot regionale aansluiting in de Rijnstreek.

Aansluiting jeugd- op volwassenenzorg
Regionaal en lokaal is ingezet op verbetering van een doorlopende zorglijn van 16-27. Hiervoor is een regionale handleiding geactualiseerd, zijn trainingen georganiseerd en alle jongeren in Nieuwkoop ontvangen de flyer '18 jaar en dan'.

Er is binnen Nieuwkoop een werkgroep 18-/18+. De werkgroep bestaat uit professionals van de gemeente, CJG, JGT en Tom in de buurt. Met elkaar zijn afspraken gemaakt over de overgang van jeugd- naar volwassenenzorg en is kennis gedeeld. De werkgroep leidt tot betere samenwerking, overdrachten vinden eerder plaats en samen wordt naar een passende oplossing voor de inwoner gezocht.

Er is daarnaast onderzoek gedaan naar het gebruik van het Perspectiefplan. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn een aantal maatregelen ingezet. Via een brief is de raad hierover geïnformeerd.

Kansrijke start
In 2019 is vanuit het CJG ingezet op Kansrijke Start (de eerste 1000 dagen van een kind) met activiteiten en bijeenkomsten. In 2020 krijgt dit een vervolg met het de huisbezoeken bij 18 maanden. Ook is gekozen voor het gemeentelijk in dienst nemen van een jeugd- en jongerenwerker.

Zorg en wonen

Wonen voor doelgroepen
We merken binnen het sociaal domein dat de druk op de woningmarkt hoog is en we zien daar de consequenties van, bijvoorbeeld bij huisvestingsvragen van kwetsbare inwoners. In programma 1 wordt uiteengezet welke inspanningen door het college geleverd worden o.a. onder het kopje “doelgroepenbeleid wonen”.

Woonunits Zevenhoven
De woonunits in Zevenhoven die in gebruik zijn om dakloosheid te voorkomen zijn vrijwel het hele jaar volledig bezet geweest. Daarnaast wordt er via het daklozenspreekuur en de inzet van projecten als 'gewoon thuis' ook ingezet op het voorkomen van dakloosheid. De instroom in de centrale maatschappelijke opvang in Leiden was vanuit Nieuwkoop minimaal.

Deze pagina is gebouwd op 07/07/2020 07:21:03 met de export van 07/07/2020 07:17:02